יום שלישי, 7 במאי 2013

עוגיות אלפחורס עם בירה ובייגלה

אם אתם עוקבים אחרי עמוד הפייסבוק שלי, אתם בוודאי יודעים שלקח לי כ-4 ימי ניסיונות על מנת ליצור קינוח שיתאים לאתגר החדש שלקחתי על עצמי.
על אתר הקונדיטוריה הישראלי מנטקה, וודאי שמעתם כבר, ואם לא-זה הזמן להיכנס ולהכירו מקרוב.
צוות מנטקה החליט להעמיד בפני הבלוגרים אתגר. מדי חודש, יציע צוות האתר חומר גלם חדש וסודי, ובלוגרים אשר מעוניינים להתשתתף באתגר, יוכלו לעשות זאת, אם ישתמשו בחומר גלם זה באחד הקינוחים/מאפים שלהם (בכל זאת, אתר קונדיטוריה). החודש, המרכיב הנבחר היה: בירה.

בירה?? כן. אם משתמשים בקינוחים ביינות, אז למה לא בבירה?

הראש שלי התחיל לקדוח מרוב רעיונות. רציתי להכין משהו מקורי במיוחד. לא אלאה אתכם בשרשרת הרעיונות שהביאו אותי לקינוח הסופי, אך הרעיון ה(כמעט) סופי היה: עוגת אלפחורס.

יש שתי דרכים לאפות עם בירה. להתאים את המתכון לבירה, או להתאים את הבירה למתכון.
הלכתי על האפשרות השנייה, והחלטתי להשתמש בבירה לף בלונד. למה? למרות שלא ממש זכרתי אם אי פעם טעמתי אותה, דמיינתי לי שהיא כנראה בטעם וניחוח קרמלי, שמאוד התאימו לי לרעיון של קינוח (וגם האריזה שלה הייתה יפה, ואני בכל זאת בחורה).

ואז חשבתי שניוחוח קרמלי בהחלט יתאים ל..קרמל!
קרמל פחות התאים לי לעוגת האלפחורס, ולכן החלטתי לספר לכם כיצד מכינים קרמל/ריבת חלב מפחית חלב מרוכז בפוסט נפרד : "כיצד להכין ריבת חלב מפחית חלב מרוכז, וגם- ריבת חלב מומלצת" ולהשתמש במתכון בריבת חלב.

קשה לומר "בקיצור" לאחר אי אילו פסקאות שכבר כתבתי, אבל עוגת האלפחורס הפכה לעוגיות אלפחורס עם ריבת חלב בניחוח לף בלונד. ומה הולך טוב עם בירה? מלוחים (או בשמם הרלוונטי לפוסט זה-בייגלה).
לכן, הקוקוס המסורתי הוחלף בבייגלה.

לפני שאמשיך למתכון האלפחורס, ממליצה לכם להיכנס לעמוד האתגר של מנטקה ולראות שם פוסטים נוספים, מקוריים וטעימים, של חבריי הבלוגרים:

http://www.manteka.co.il/items/1103.html


עוגיות אלפחורס עם לף בלונד, ובייגלה

אלפחורס עם בירה לף בלונד ובייגלה


כ-35-40 עוגיות סה"כ. כ-20 עוגיות סנדוויץ'

150 גרם חמאה רכה
1/2 כוס סוכר
1 ביצה
2 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
2 כפיות חלב

למילוי:
160-180 גרם ריבת חלב סמיכה
1 כף בירה לף בלונד
כ-20 גרם מקלות בייגלה מלוחים שלמים

1.מכינים את הבצק; מערבלים במיקסר חמאה רכה וסוכר, עד לאיחוד התערובת. מוסיפים ביצה. מערבלים.
2.מוסיפים קמח, אבקת אפייה, מלח. מערבלים קצרות.
3.מוסיפים חלב. מערבלים כמה שניות, עד שהבצק מתאחד.
4.יוצרים כדורים בקוטר של 1.5 ס"מ. מניחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ושמים בפריזר.

אם תבנית האפייה לא נכנסת לפריזר שלכם, פשוט שימו את כדורים על צלחת והעבירו אחר כך לתבנית, לפני האפייה. הקפיאו כ-20 דקות עד שהכדורים קפואים לגמרי.

ובינתיים..

5. מעבירים את ריבת החלב לתוך קערה ומוסיפים את הבירה באיטיות, על מנת שתטמע בתערובת.

אני השתמשתי גם במטרפה וגם בכף לערבוב. לדעתי הכף עשתה עבודה טובה יותר.


ריבת חלב מעורבבת עם בירה

שמים את התערובת המוכנה במקרר.

6.מחמממים תנור ל-160 מעלות (לוקח כ-12 דקות).
7.כשהתנור כבר חם, מכניסים את הכדורים לתנור, ואופים בין 12-15 דקות.

שימו לב שאתם בודקים את העוגיות קצת לפני סיום האפייה. העוגיות מוכנות כשהן עדיין רכות מעט, אך זהובות בתחתית.

ככל הנראה תדרש יותר מנגלה אחת של אפייה, מכיוון שהכדורים צריכים להיות מרווחים בתבנית.

8.מוציאים את העוגיות מהתנור (שמתם לב? עכשיו הכדורים הפכו לעוגיות:) ומצננים.

העוגיות מוכנות

9.מכינים את הבייגלה: גורסים את הבייגלה בידיים (פחות מומלץ) מעבד מזון/בלנדר מוט. לא כדאי להגיע לטקסטורה של אבקה, אבל חתיכות גדולות מדי לא יהיו נעימות בפה.

בייגלה לפני גריסה

בייגלה לאחר גריסה

10.ממלאים את העוגיות בתערובת ריבת החלב (ככפית לכל עוגיית סנדוויץ').
11.מגלגלים בבייגלה. ובתיאבון!


עוגיות אלפחורס עם לף בלונד ובייגלה-מוכנות לאכילה!

את העוגיות רצוי לאכול עוד באותו היום או יום למחרת. לאחר ההכנה, יש לשמור אותן בכלי אטום היטב, על מנת שלא יתייבשו.

ולסיכום:
*מכינים את הבצק: מקציפים חמאה וסוכר.מוסיפים ביצה.
*מוסיפים לתערובת קמח, אבקת אפייה, מלח.מערבלים.
*מוסיפים חלב.נותנים ערבול קצרצר.
*יוצרים כדורים ומכניסים לפריזר.
*מוסיפים בהדרגתיות את הבירה לריבת החלב.מקררים.
*מחממים תנור ל-160 מעלות.
*אופים את הכדורים הקפואים כ-15 דקות.
*מצננים.
*מרסקים את הבייגלה.
*ממלאים את העוגיות בריבת חלב.
*מגלגלים בבייגלה.




רגע היסטורי

אלפחורס (מספרדית, ברבים: "אלפחורס" - Alfajores, מערבית: الفاخروي)

העוגייה המקורית הגיעה כנראה לדרום ספרד בעקבות הכיבוש הערבי. בעיר הספרדית מדינה סידוניה, שהייתה פעם למרכז העולמי לכלל סוגי הקינוחים הערבייים, מכינים את העוגיות מאות שנים, והמתכון עובר מדור לדור. המתכון המקורי כולל דבש, שקדים, אגוזי לוז, סוכר, קמח, תבלינים, ועוד. אך מהמאה ה-19, הגיעו העוגיות גם לדרום אמריקה, ומפאת תרבות שונה ומחסור במצרכים, הפכו לעוגיות שאנו מכירים היום.
 

בעוד באיזורים שונים מכינים את העוגייה עם מילויים שונים ותוספות שונות לבצק, העוגייה הפופולרית ביותר מורכבת בד"כ מ-2 עוגיות שיוצרות עוגיית סנדוייץ' המתחברות בזכות ריבת החלב שביניהן. נהוג גם לגלגל את קצוות ריבת החלב שמסביב לעוגייה בקוקוס טחון, או לצפות את כל העוגייה בשוקולד.

בארץ, אנו טועים ואומרים על עוגייה בודדה "אלפחורס", אך למעשה, אלפחורס זהו השם ברבים, ויש לאמר "אלפחור".


הכלים:
כלי לזיתים מספרד: private collection :)

קערות וצלחות: איקאה


תודה שקראתם. מקווה שנהניתם!